Musetelul:
- este o planta scunda, atinge inaltimea de 20- 60 cm, mult ramificata si cu frunze de 2-3 ori penat sectate, cu segmente lineare. Florile sunt grupate in capitule terminale.Pe marginea fiecarui capitul se afla flori albe, ligulate, femele, iar in regiunea lui centrala se gasesc numeroase flori tubuloase, hermafrodite, galben-aurii, cu corola cu 5 dinti si antroceul din 5 stamine cu anterele concrescute. Receptaculul capitulului plan la inceputul infloririi devine conic si gol la interior, ceea ce permite sa deosebim florile de musetel adevarat, de florile recoltate de la specii inrudite si lipsite de proprietati terapeutice.
- este o planta erbacee, anuala, spontana, ce creste din zona de ses pana in cea monatana, in intreaga tara, prin fanete, poinei, margini de paduri, margini de ogoare, pe langa drumuri si cai ferate, pe langa locuintele oamenilor, cu predilectie pe soluri nisipoase usoare. Planta infloreste din luna mai pana la sfarsitul lunii iulie.
Sunatoarea (Hypericum perforatum) este o planta medicinala perena, binecunoscuta care, in unele zone este cunoscuta sub denumirea de pojarnita.
Frunzele de sunatoare contin mai glande secretoare, transparente, care dau senzatia ca frunza este intepata (de aici si denumirea de perforatum).
Planta are tulpina inalta de pana la un metru, ramificata, pe care sunt dispuse frunzele, opus una fata de alta, lipsite de perisori si cu petiolul inexistent. Pe frunze se gasesc o sumedenie de punctisoare albe, translucide, care de fapt sunt pungi secretoare. Ele dau impresia ca frunza ar fi intepata.
Sunatoarea infloreste incepand din luna iunie cu flori galbene, fiecare avand cate cinci petale. Florile se gasesc in varful tulpinii si raspandesc o aroma specifica. Varful tulpinii, cu tot cu flori si boboci, se recolteaza si se foloseste la prepararea ceaiurilor sau a unor creme si unguente.
Planta de sunatoarea se poate intalni peste tot de la campie pana la munte, in special in zona de dealuri. Creste in fanete, la marginea padurilor sau pe pajisti.
Am inteles ca sunt mai multe soiuri de musetel. Musetel german si parca mai e unul. Puteti sa dati putin detalii si despre acest aspect? Eventual care e diferenta intre ele...etc!
RăspundețiȘtergere